2012. január 8., vasárnap

Korrekció magvakkal

A matematika fontosságát mindennapi életünkben mi sem bizonyítja jobban, minthogy mindenben ott rejlik, és bizonyos tevékenységeink sikerét vagy éppen bukásunkat okozhatja nem megfelelő felkészültségünk.

Egyébként matekból mindig ötös voltam. Ennek nem az a magyarázata, hogy olyan őstehetség lennék mint Fibonacci vagy Gauss. Inkább a szorgalmam eredménye volt, és kitartásomat a gyakorlás terén az sem vetette vissza, hogy kedvenc tanárom, Pali bácsi, számtalanszor mondta nekünk: „Nem tudtok ti semmit!”. Ezt egyszer úgy cáfolta meg az osztály, hogy egy pénztárszalagra mindannyian levezettünk egy-egy tételt, és átadtuk neki névnapja alkalmából. Nagy sikerünk volt! Így visszagondolva, már akkor is milyen kreatív csapatnak lehettem a tagja…J

No de kanyarodjunk csak vissza a korrekcióhoz és a magvakhoz, no meg az első mondatomban foglalt állításhoz: a matematika ott rejlik a mindennapokban.

Szilveszterkor szeretek magos-sajtos-sós rudat sütni, és most kezembe került egy új recept*. Gondoltam olyan rövid, olyan egyszerű, kipróbálom. A hozzávalók összeállítása igazán nem okozott gondott (fantasztikus robotgép került hozzám Marjantól**), szuperül összeállt a tészta, igen egyszerűen ki lehetett nyújtani, csodásan megsült, és látványát több gasztrofotós is megirigyelhette volna.
A gondok itt kezdődtek. Megkóstoltam, még úgy melegen. Ehetetlen volt! És itt jön a matek: aki nem ismeri a számokat, nem tudja megfelelően értelmezni a szöveges feladatot, az óvatosan fogjon a sütéshez, bánjon a mértékegységekkel, hozzávalók adagolásával. Mert az EGY evőkanál só, az bizony nem KETTŐT, pláne nem KÉT púpozottat jelent. Ez volt az az aprócska pont, ami miatt a teljes tétel a kukában végezte.

Tanulva a múltbeli eseményből, ma ismét hozzáláttam. Alaposan elemeztem, osztottam, szoroztam és az eredmény végül mindenért kárpótolt. A történet tanulságát pedig mindenki belátása szerint vonja le. J

* Az én magos-sós-sajtos rudacskáim receptje:
350 g liszt (én fele-fele arányban sima és réteslisztet használok)
250 g margarin
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál só !!!
2 tojás (1 db kell a tésztába, 1 db a kenéshez)
150 g reszelt sajt (én vegyesen szoktam trappistát, goudát, füstöltet beletenni)

A margarint elmorzsolom a liszttel (na én ezt rábízom a robotgépre). Hozzáadom az egész tojást, a 2 evőkanál tejfölt, a sót, és 100 g sajtot. Alaposan összegyúrom, majd kis bucit formázva fóliába teszem és 1 órát pihentetem a hűtőben.
Lisztezett alapon kinyújtom olyan 1 cm vastagra, megkenem a felvert tojásokkal (ebbe én pici frissen tekert borsot is szoktam tenni), megszórom sajttal, magvakkal (tökmag, fenyőmag, szezámmag, köménymag – éppen ami otthon van). Rudakra vágom. Sütőpapírt teszek a tepsibe és előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.

** Társam a kavarásban:

5 megjegyzés:

  1. A recept jól hangzik, alkalmasint ki is próbálom.

    VálaszTörlés
  2. :) Írásod vicces. Te csak alkalmanként bénázol (mi vihetett rá a dupla adag sóra???), én viszont egy ilyen receptnek már neki sem merek állni. Ami nekem való, az a dobd bele az összes hozzávalót egy tálba, majd a robotgéppel keverd össze. Ha kész dobd tepsibe és be a sütőbe. Na ezért nem sütök inkább. :)

    VálaszTörlés
  3. Tuti kipróbálom, nagyon jól hangzik :))

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy sikerült a bejelentkezésed, kedves Mya! :-)

    VálaszTörlés