2012. augusztus 31., péntek

F244

Nyam, nyam. Ma ezt tálalta elénk kolléganőm a szolid búcsúbulin. Méteres kalács, gyerekkorom egyik nagy kedvence.


Méteres kalács

Hozzávalók:
4 db tojás
25 dkg porcukor
10 evőkanál víz
7 evőkanál étolaj
25 dkg rétesliszt
3/4 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó
A krémhez:
2 csomag pudingpor (különböző ízű lehet)
8 dl tej
25 dkg Rama margarin
20 dkg porcukor (én kevesebbet raknék bele)
A mázhoz:
10 dkg étcsokoládé vagy jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
2 kávéskanál étolaj

A tojások sárgáját jól kikeverem a porcukorral, majd fokozatosan hozzáadom a meleg vizet és az olajat. A rétesliszttel elkeverem a sütőport és azt is apránként hozzáadom, végül pedig a kemény habbá vert tojásfehérjét is. Kétfelé osztom: az egyik felébe két evőkanál kakaót és még egy evőkanál meleg vizet keverek. Két nagy (28 cm hosszú) kivajazott, kilisztezett őzgerincforma közül az egyikbe a sárga, a másikba a barna tésztát öntöm, és forró sütőben kezdem sütni. Sütés közben a tüzet lejjebb veszem. Ha megsült (tűpróba) kiborítom és ha kihűlt, ujjnyi vastag szeletekre vágom. Elkezdem a krémmel összetapasztani: egy barna szelethez egy sárgát ragasztok, majd újra krém, barna tészta, krém sárga tészta stb. A krémhez előzetesen simára keverem a pudingport a tejjel, felfőzöm, kihűtöm, majd a cukorral habosított margarinnal összekeverem. Az így összeállított kalácsot a vízfürdőn megolvasztott és az olajjal elkevert csokoládéval/kakaóporral bevonom. Másnap ferdén szeletelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése