2012. augusztus 16., csütörtök

CEWE 168

Milyen jó dolog, hogy manapság már okostelefonok és egyéb kütyük segítenek bennünket. Így, ha Krisssz a Balatonon nyaral és éppen nincs nála az "otthoni" számítógépe, akkor is tud nekünk feladatot adni! :-) Így került sor a zitz által kitalált oldalkészítésre, azaz mutassunk be valamit a környezetünkből, némi ismertetővel együtt. Lehetett keresgélni, olvasni, biztos sok olyan hely van a közelünkben, amiről nem is tudunk sokat. És persze a többiek is sokat tanulhatnak ebből.

Én az egykori Ikarusz gyárat illetve magát az Ikarusz buszokat hívtam az oldalra. Maga a gyártelep nem éppen a szomszéd utcában található, de mivel nem messze tőle van egy cukrászda, néha-néha megfordulok arrafelé.


Felhasználtam: egyik videoscrap alkalmával használt mintaoldal elrendezését, Bruissements d'une aurore boréale MIHIANA, damayanti_kids_zone, fotókat az internetről és a Fortepan oldalról (egyik-másik minőségéért elnézést!)

Az Ikarus gyár történetét 1885-ig vezethetjük vissza, Uhri Imre karosszériagyártó műhelyének megalakulásáig. Ebből a kis műhelyből fejlődött ki a mai vállalat, elsősorban a szocialista iparosítás következtében. A második világháború után már fejlett gyáripari technológiával termelő, jelentős exporttevékenységet kifejtő, elsősorban autóbuszgyártásra szakosított nagyüzem, az Ikarus Karosszéria és Járműgyár 1948-tól 2007-ig működött. Az 1940-es évek közepén épített mátyásföldi gyártelepet a háborús események következtében telephely nélkül maradt karosszériagyár vehette igénybe, ez lett az alapja a mai gyárnak. Az üzem áttelepítése és a tényleges átköltözés Mátyásföldre 1946 tavaszán indulhatott meg. A gyárban dolgozó több ezer embernek közösségi épületek is épültek. Így volt munkásszálló, bölcsöde és óvoda. A gyár mellett hatalmas sporttelep biztosított sokféle sportolási ehetőséget, a gyárral szemben épült Művelődési Ház pedig már nem csak a gyári dolgozók, hanem a környékbeli lakosok kulturális központjává vált. A gyár területe jelenleg több vállalkozásnak ad otthont. A XVI. kerületi önkormányzatnak nagy tervei vannak a terület felújítására és közkinccsé tételére. Mi, kerületi lakosok, izgatottan várjuk, mit hoz a jövő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése