2012. április 19., csütörtök

Levegőt!

Ma túlvagyok egy ambuláns, rádiófrekvenciás orrkagyló-kisebbítés műtéten. Ez így, első hallásra nagyon brutál beavatkozásnak tűnik. De nem az! Igaz, csak azoknak ajánlom, akik számára a folyamatos levegővétel már csak kínkeservek árán, hónapokon át tartó orrspray-használattal megoldható. Ez vagyok én. :-)

Történt ugyanis, hogy kamaszkorom óta fennálló, alapvetően genetikai összetételemnek köszönhető, igen egyedi (belső) kialakítású orrom miatti arcüreg- és légzésproblémám viszonylag hosszú idő után ismét előtérbe került. Egy kis februári megfázás után függő lettem. Orrsprayfüggő. Ez pedig nem olyan vicces: más, népszerűbb termékekkel ellentétben nem okoz eufórikus állapotot. Maximum életben maradsz, hiszen kapsz levegőt. Ellenben rányomja bélyegét a mindennapjaidra: fáj a fejed, rossz a kedved, memóriazavaraid lesznek...

A problémával felkerestem egy, egyébként a kerületünkben található magánrendelőt (évekkel ezelőtt mások ajánlották). Azért magánrendelőt, mert korábban az ún. SZTK-ba jártam, és a doki, akit saját fül-orr-gégészem nyugdíjba vonulása után "megörököltem", állandó jelleggel műteni akart: itt levágok egy kicsit, ott faragok egy keveset... Akkor láttam őt utoljára, amikor az altatóorvoshoz akart nekem időpontot szervezni. Túl vagyok már egy nagyobb, "érdekes" kórházi tapasztalaton; tudom én mi az, amit meg kell tenni az egészséged/életed érdekében... de ezt a kaszabolást nem ebbe a kategóriába soroltam. Aztán eltelt pár év, a probléma nem múlt el, és ahogyan említettem februártól ismét napirendi pont lett az életemben.

A doktornéni a magánrendelőben nyitott az alternatívabb megoldásokra is, nem rontott ajtóstul a házba. Az elején felvázolta, hogy milyen lehetőségeim vannak, és már akkor beszélt nekem erről a rádiófrekvenciás eljárásról. Nagyon szimpatikus volt, hogy a kezdetektől partnernek tekintett, nem csak egy betegnek. Sokat magyarázott, rajzolt, amit én igazán szeretek. Ha már egyszer a testedben matatnak, nem árt tudni, érteni, mi is történik. Jó, mondjuk latinul nem tanultam meg, de orrkagylóban már jó vagyok!

Sajnos a klasszikus és kevésbé klasszikus módszerek nem vezettek tartós eredményre, emiatt végül is a látogatásom elején felvázolt eljáráshoz folyamodtunk. Ma délután túlestem rajta: érzéstelenítés után kaptam egy injekciót, ami totál elzsibbasztotta az orrkagylóimat. Utáne egy speciális tűn keresztül egy pedál segítségével adagolva (tisztára mint a varrógépé!), rádiófrekvenciás hullámokat vezettek az orrom nyálkahártyájának mélyebb rétegébe, és a "hullámok" egyfajta sebet ejtenek rajta. Mialatt ez a seb gyógyul, hegesedik, összehúzódik, és így kisebbedik az orrkagyló. Ez az egész eljárás lényege. Kb. 4-5 éve ismerik és használják. SZTK-ban ne keressétek! A készülék nagyon drága, csak magánrendelőkben, klinikákban fellelhető. Alkalmazzák még horkolás kezelésére is, állítólag nagyon szép eredményekkel.

Most 5-10 napig várakozunk. Mivel minden egyén más, nem lehet tudni, hogy ez az egy alkalom meghozza-e a kívánt eredményt. Plusz ugye én vagyok a kulcskérdés: nekem megfelelő lesz-e a végén az eredmény? "Maximális" lesz-e a légzésem vagy pedig megint felkiáltok: levegőt! Szurkoljatok...

5 megjegyzés:

  1. 1. szurkolás megy, azért én még majd faggatlak ez ügyben
    2. ugye azért kirándulgatni lehet ezalatt az 5-10 nap alatt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden megengedett :-), csak kenegetni kell, belülről, orrolajjal. Hogy mik vannak! Életemben nem hallottam...

      Törlés
  2. Szurkolok Neked a teljes gyógyulásért!
    Azért elég brutál beavatkozásokat tudnak már kitalálni az orvosok!?!? :) De a lényeg, hogy most már neked jó legyen! :)

    VálaszTörlés
  3. SZurkolok! Nem hallottam még ilyenről. Fájdalmas? És így utólag??? Nekem a fiacskámnak a mandulaműtét közben kiderült, hogy megvan az apai öröksége, az orrsövényferdülés....ezzel is lesz majd egy köre még életében, tutira...
    Már én is két hete orrspray-zek, és nem nagyon javul aa helyzet, most betojtam egy kicsit...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugi, két hét az smafu :-) De az nem mindegy milyen cuccot használsz és csak akkor vedd elő, ha dráma van... és nagyon-nagyon kell.

      Törlés