2012. április 21., szombat

F112

Rukkolát termeszteni márpedig kell. Mégha napokon-heteken át kell is vadászni a magokat a boltokban. Merthogy hiánycikk. Mivel divat lett, trendi. Mondom én: rukkolát termeszteni márpedig kell.




Ismeretterjesztő:
A friss illatú rukkola a keresztesvirágúak családjába (Cruciferae) tartozik, rokonai a káposztafélék. Sötétzöld, karéjos leveleit elsősorban saláták, kásák kiegészítőjeként használjuk.

Élettani hatása:
A rukkolának magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványianyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma. Hatására csökken a kiválasztott gyomorsav mennyisége. Egyes kutatók szerint az emésztőrendszer fekélyei ellen is hatékony lehet.
Az ókori időkben külsőleg és belsőleg egyaránt - szeplők ellen, a hajhagymák növekedésének serkentésére, a kellemetlen testszag megszüntetésére - használták. Szoptatós anyáknak tejszaporító főzetet készítettek belőle, használták bélférgek és köhögés ellen teaként és szirupként.
Utóbbihoz egyenlő mennyiségű rukkola virágot és levelet kell összetörni annyi mézzel, hogy krémes állagot kapjunk. A szirupból 1-1 evőkanállal vegyünk be, és még aznap fogyasszuk el a kész szipurot.
Szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét. Várandós anyáknál mérsékli a rosszullét tüneteit.
Csökkenti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát, elősegíti a tüdő működését, gyorsítja a sebgyógyulást.
A rukkolamagvak illóolajtartalma serkenti az emésztést, védi a nyirokrendszert és a csontokat.

Forrás és további részletek: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-fan-terem-rukkola

1 megjegyzés:

  1. Lájk! Ugyanúgy néz ki ebben a fázisban, mint a zsázsa. De a zsázsa, lehet, hogy fini, de tök büdiiiii :)

    VálaszTörlés