2012. május 20., vasárnap

Kulturális barangolás Bécsben

Van nekem egy barátnőm, akivel minden évben kivonatozunk Bécsbe. Mehetnénk autóval, mehetnénk busszal, de nem. Mi vonattal szoktunk. Van ennek egy sajátságos hangulata. Az utazás előtt már tervezgetjük, milyen kultúrális programon kellene részt venni, milyen kiállítások nyíltak legutóbb, milyen finomságok várják az osztrák fővárosba látogatókat. 

Ezeknek az utaknak meghatározott forgatókönyve van: a reggeli vonattal indulunk, útközben megvitatjuk a világ dolgait (általában csak párhavonta találkozunk "élőben", tehát van miről beszélgetni), érkezés után végigsétálunk a Mariahilfer Strassén, megebédelünk, iszunk egy finom kávét, megnézünk valami érdekes kiállítást, majd jóleső fáradtsággal és élményekkel felpakolva, az esti vonattal hazautazunk. 

Idén már alig vártuk a jó időt, lestük az időjárás-előrejelzéseket és a bécsi programajánlót. A szombat szépet és jót ígért, és valóban: nem csalódtunk. Kellemes kirándulóidő, enyhe szellő, napsütés fogadott. A meglepetés nem is ez volt, hanem az a látvány, ami rögtön érkezéskor tárult szemünk elé: a Westbahnhofot úgy, de úgy átépítették (viszonylag rövid idő alatt), hogy fogni kellett az állunk, le ne essen. Kérdem én: mikor lesz Budapestnek ilyen tiszta, modern, kulturált, rengetegkijelzős, idegennyelvenbeszélős pályaudvara? Mert hogy egy európai fővároshoz mégiscsak ez dukál(na).

A Mariahilferen hömpölygött a tömeg, ami kimaradhatott volna az életünkből, de jókedvünket ez sem tudta igazán letörni. Mi ugyanis határozottan ballagtunk úticélunk felé. Mivel most ünnepeljük Gustav Klimt osztrák festőművész születésének 150. évfordulóját, nyugati szomszédunk múzeumaiban tobzódhatunk a szebbnél szebb, és érdekesebbnél érdekesebb kiállításokban. Mi kettőt választottunk ki a hosszú listáról: a Wien Museum és a Leopold Museum termeit jártuk végig. 

A két tárlaton nem a legismertebb mesterművekkel találkozhatunk, de hogy mesterien kivitelezettek ezek is mind, az nem vitás. A Wien Museumban elsősorban grafikákat láthatunk, valamint pár festményt is. A Leopold Museum pedig főként Klimt levelezéseit mutatja be rengeteg képeslappal, de van jópár olyan festmény is, ami Klimt egy másik, sokak által talán nem is imert stílusát mutatja: ezek tájképek, hihetetlen színekkel és rendkívül finom ecsetkezeléssel. Volt egy kép, amit nagyon szívesen leakasztottam volna... :-)

Mivel a leghíresebbekkel is szeretnénk mielőbb közelebbről megismerkedni, elhatároztuk, hogy hamarosan visszatérünk, és meglátogatjuk a Belvederét is...

Ezeket (is) láttam:

Felhasználtam: Beszteri template, DD Majális

4 megjegyzés:

  1. Én szintén vonattal szoktam menni a barátnőmmel! Railjet rulez! Meg a Leopold is! Nálunk a Nordsee is a kötelező program része + a Thalia papírbolt. :)

    VálaszTörlés
  2. Most egy picit bánom, hgy Ricsi múltkor hagyta magát lebeszélni a vonatról. Na, nem baj, majd legközelebb! Szép napotok lehetett és az oldal is szuper lett

    VálaszTörlés
  3. Remek programotok volt. És már megláttam a címet, és azt kérdeztem magamban: "Ez a nő egy percig nem ül a fenekén? Már megint utazik?????" De jó Neked!

    VálaszTörlés