2012. június 14., csütörtök

CEWE 159

Ezen a héten megint gyerekkarmester vezényletére készülnek az oldalak. Blanka után most Lili is megmutatta, hogy van fantáziája, és igenis tud tanácsot adni témaválasztás ügyében. Nemes egyszerűséggel arra kért bennünket, hogy legyen torta az oldalon.

Itt is üzenem Lilinek, hogy a kínzás csúnya dolog! Vegye tudomásul, hogy nem szabad édesszájú felnőtt néniket bántani azzal, hogy mindenféle sütis képeket kell nézegetniük az interneten. Brrr. Borzalmas napjaim voltak! :-) Mivel saját készítésű tortafotóm nincs, kénytelen voltam a netről szerezni egyet...

A túrótortához különös kapcsolat fűz: gimis koromban volt nekem egy osztálytársam, egy fiú, akihez mondhatni szerettem volna picit közelebb kerülni. :-) Ő akkor már gyakorlott "cukrász" volt, emiatt kézenfekvő volt, hogy a sütikészítés jó indítótéma lehet egy beszélgetéshez. Mivel azonban nem akartam a levegőbe beszélni, elkezdtem én is sütögetni. Aztán ugyan a kapcsolatból nem lett semmi, én viszont beleszerettem ebbe a tevékenységbe és ma is nagy lelkesedéssel és gyakorlatilag bármikor hajlandó vagyok nekifogni egy torta, egy süti elkészítéséhez.

Barátnőmtől kaptam akkoriban egy süteményeskönyvet, ami a mai napig jóbarátom. Picit kajlák az oldalszélek, picit pacás, a lapok már hullanak belőle, de a szívemhez nőtt. És ebből sütöttem életem első igazi tortáját: egy mazsolás túrótortát. Valami ilyesmit...


Felhasználtam: rita006_cookie, giny_give five, DHD-AgnesBiro-RenewedSpirit-Blogfreebie, krisssz_miracle, SP_Splendid, FDS-Shiny-Red, toni_miracle, süti az internetről

És a híres mazsolás túrótorta recept, amit ki tudja, hányszor sütöttem már...

Négy tojássárgáját 20 dkg porcukorral, 10 dkg vajjal és egy csomag vaníliás cukorral habosra kavarok. Tovább keverem 50 dkg áttört túróval, és hozzáadok 10 dkg jól megmosott, megszárított mazsolát. Belereszelem egy citrom héját. Hozzákeverek 2,5 evőkanál búzadarát és a kemény habbá vert tojásfehérjéket (pici sót teszek bele). Egy kivajazott kerek tortaformát megszitálok zsemlemorzsával, beleöntöm a masszát és forró sütőben megsütöm. Úgy mint a piskótát, azaz ha a beleszúrt fogpiszkálóra már nem tapad a massza, készen van. A széleit késsel fellazítom és deszkára borítva kihűtöm a tortát. Akár így is fogyasztható, de lehet rá porcukrot szórni, bevonni csokoládémázzal vagy gyümölccsel megrakni. Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Mit mondjak én?? Nekem meg többször meg kell Lilivel néznem a galériát, és az oldalakat. És mindannyiszor tortaehetnékem támad. Na jó, talán a pelenkatorta kevésbé hatott így rám:)Ez a túrótorta is túl jól néz ki:))

    VálaszTörlés
  2. tetszik a recept, köszi, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés