2013. október 7., hétfő

Szilvamánia

Éppen az imént írtam barátaimnak, hogy milyen "eseménytelenül" telt a hétvége. Semmi előre megtervezett, hosszú lista, amin feltétlenül végig kell haladni. Csak ablakot és függönyöket mostam, főztem, sütöttem, takarítottam, sétáltam, kreatívkodtam, összeírtam a karácsonyi listámat (hihi), madáreleséget vettem, elkezdtem a 2014-es naptárak készítését, elrendeztem a virágaimat, kitettem pár őszi díszt, szakdolgozatot javítottam, piacoztam és élveztem a csodás napsütést!

Szilvás pite
Most a sütés feladatkört ragadnám meg, és a nagy kedvencemmel készített, nagyon egyszerű sütit* mutatok nektek.

Piacozás után

Ősz az ajtóm előtt
 * Szilvás pite

Hozzávalók:
25 dkg liszt
6 dkg cukor
fél comsag sütőpor
csipet só
1 dl tejföl
10 dkg vaj/margarin (olvasztva)
1 tojás

Összekeverem a hozzávalókat: egész tojás, cukor, olvasztott (de már nem forró) vaj/margarin, só, tejföl, liszt elkeverve a sütőporral és apránként a keverékhez adva. A végén én már nem tudtam robotgéppel keverni, hanem lisztezett kézzel, a tálból kivéve "gyúrtam" a tésztát (lágy!). Ha ragad, lehet hozzátenni még lisztet.
Vajazott piteformába nyomkodtam, és rátettem a félvebágott szilvákat úgy, hogy a héjuk volt felfelé. A tetejére vaníliáscukros fahéjat szórtam. Úgy is lehet készíteni, hogy a szilvák alá keverünk egy krémet: 1 tojás, 1 tejföl, cukor. Nem túl sokáig, kb. 30-35 percig sütöttem. A tészta széle picit barnás, a szilvák karamelizálódnak... Isteni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése