2011. december 28., szerda

Chili* és vörösbor

Nem, nem kívánok Mautner Zsófia** és Lajos Mari*** nyomdokaiba lépni. Bár valójában nagyon szeretek sütni-főzni.


A címsor szereplői nálam a forralt borban szerepelnek együtt. Anyukám javaslatára tettem bele anno a szokásos hozzávalók mellé (fahéj, méz/cukor, alma, mosott citrusok héjastól, szegfűszeg, egész színes bors) chilit is és nem bántam meg. Nagyon ízlik, pikánssá teszi ezt a forró italt.
Ha már gasztro és ha már vörösbör, akkor leírom nektek barátnőm vörösboros, csokis kuglófjának recepjét. Ne, kérlek ne ellenkezzetek, hogy hiszen csak most volt karácsony és tele a bendőtök. Ezt ki KELL próbálnotok. Egyszerű, gyors és nagyon finom. És a vörösbortól persze picit különleges.
Tehát a hozzávalók:
20 dkg margarin
20 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
4 tojás
28 dkg liszt (bevallom én nem szoktam kimérni, csak úgy kanállal, érzéssel)
1 csapott evőkanál kakaópor (ebből lehet többet is, de csakis cukrozatlant, jó minőségűt!)
fél kiskanál őrölt fahéj
1 cs. sütőpor
1,75 dl vörösbor (na nálam általában ez sem ilyen pontosan van kimérve)
10 dkg étcsokoládé (jóféle, ne spóroljunk vele)

A szobahőmérsékletű margarint a cukorral és vaníliás cukorral, a tojássárgákkal habosra keverem. A lisztet, kakaóport, fahéjat, sütőport összekeverem, és a borral együtt apránként a tojásos masszához adom. Az étcsokit apróra vágom/töröm, a tojásfehérjét kemény habbá verem és mindkettőt a tésztáthoz adom. Kuglóf formába öntöm és előmelegített sütőben kb. 1 óráig sütöm. (Nekem nem légkeveréses a sütőm, de abban 165 fokon kell sütni).
A kész kuglófra, ha már kihűlt, a következő bevonatot lehet tenni:
6-6 dkg ét- és tejcsokoládé
0,5 dl főzőtejszín
A csokoládét vízgőzön megolvasztom, belekeverem a tejszínt és felfőzöm.
Egyébként a kuglóf szimplán porcukorral megszórva is ízletes, sőt finom.
Na, ki kér belőle?

A képek - egyelőre - nem a sajátjaim, hanem az internet termékei.

* Nálam ez került az adventi koszorúra is: olyan szépen mosolygott rám a chilicsokor a piacon, nem tudtam ellenállni neki.
** A Chili & vanília blog szerzője.
*** A híres 99-es szakácskönyvek szerzője.

1 megjegyzés:

  1. Az új, által(am/unk) nem használt hozzávalók felkeltették az érdeklődés(em/ünk). Tehát, a vörösbot fehérre cseréltünk, a chili helyett durvára őrült cirtomos borsot használtunk, narancshéjjal és aszaltszilvával felturbóztuk. Az eredmény nagyon finom lett. :)

    VálaszTörlés